Atelier

Horlogemaker, een vak apart

Alle horloges hebben onderhoud nodig. Of het nu een kwarts- of een mechanisch horloge is maakt geen verschil. In nagenoeg ieder uurwerk zitten radertjes die gesmeerd zijn met olie, en juist deze olie kan na verloop van tijd indrogen waardoor het horloge achter blijft of stil gaat staan. Natuurlijk zijn er nog veel meer aspecten waarvoor je een vakman nodig hebt om je horloge in topconditie te houden of weer te krijgen.

Veel voorkomende werkzaamheden zijn:

batterijwissels, uurwerkrevisies, nieuwe onderdelen als glaasjes, knopjes, poussoirs en bandpennen, waterdichtheidtesten, reguleren van mechanische horloges.

Voor al deze werkzaamheden hebben we een eigen horlogemaker die ook door diverse merken geautoriseerd is reparaties uit te voeren. Door deze erkenning hebben we ook toegang tot veel originele onderdelen. Een ander voordeel van het repareren in eigen huis is de tijdsduur. We besparen op tijd die verloren gaat als je een horloge naar een extern reparatieatelier moet insturen, en we besparen op de kostbare portokosten. Die bedragen tegenwoordig al snel 30,-.  Bij aanname wordt een eerste inschatting van de werkzaamheden en de kosten gemaakt. Als deze kosten niet vooraf in te schatten zijn krijgt u altijd een offerte.

Uurwerkrevisie:

Ieder uurwerk heeft onderhoud nodig, kwarts of mechanisch. Gemiddeld 1 x in de zes jaar. Bij een full service wordt het horloge volledig gedemonteerd, alle onderdelen gecontroleerd, gereinigd, tappen en lagers gepolijst. Indien noodzakelijk onderdelen vervangen. Als alles weer schoon en in goede staat is wordt het uurwerk weer gemonteerd en voorzien van de juiste oliën. Tot slot wordt het uurwerk gereguleerd en zonodig gecontroleerd op waterdichtheid. Om zeker te weten dat het uurwerk ook goed doorloopt streven we naar een nacontrole van minstens 2 dagen.

Bij een kwartshorloge wordt gemiddeld 1 x in de 2 jaar de batterij vervangen. Als een kwartshorloge stilstaat komt dit in het merendeel van de gevallen ook door de batterij, maar ook een kwartshorloge heeft gemiddeld 1 x in de 6 jaar een onderhoudsbeurt nodig hebben. Daarnaast kan er in het elektronische circuit een storing optreden waardoor het horloge stilstaat.

Wat helaas ook vaker voorkomt dat een horloge langere tijd niet gedragen is en de lege batterij naar een paar jaar gaat  lekken. Hierdoor komt batterijzuur in het uurwerk waardoor vaak het elektronische deel wordt aangetast. Door batterijen tijdig te vervangen kan dit probleem voorkomen worden.