Diamantair

De schatten van moeder natuur

Wat zijn edelstenen. en wat zijn halfedelstenen…

Om met de laatste te beginnen …

Halfedelstenen bestaan niet!

Een steen is edel of niet edel. Voor gemmologen bestaan er geen halfedelstenen!

Wanneer is een steen dan edel?

Een hele tijd werd de “edelheid” van een steen bepaald door zijn hardheid. Natuurlijk een zeer unieke karaktereigenschap, maar niet een zaligmakende. De 4 belangrijkste edelstenen op basis van hun hardheid waren Diamant, met hardheid 10 de hardste en onkrasbaarste edelsteen, gevolgd door saffier en robijn met hardheid 9 en dan de smaragd en aquamarijn met hardheid 8.

Alle andere stenen met een hardheid van 7 of minder zouden dan halfedel zijn. Op basis van andere zeldzame eigenschappen als, kleur, lichtbreking, kristalvorm of speciale lichteffecten als bijvoorbeeld chatoance (katoogeffect) of asterisme, ook wel stereffect worden stenen ook edel genoemd, Hiermee zou een opaal, die vrij zacht is, of een topaas, peridot of toermalijn ineens tot de halfedelstenen behoren terwijl het toch zeer kostbare varianten kent.

Het mag duidelijk zijn, een steen is edel of niet.

Edelsteenkundige FGA en Diamantair D.Gem.G.

FGA staat voor “Fellow of the Gemmological Association of Great Britain”. Wij zijn gediplomeerd FGA en hebben de kennis en de kunde om edelstenen te onderzoeken op echtheid en u in deze te adviseren.

D.Gem.G. is de afkorting voor Deutsche Gemmologische Geselschaft. Bij deze organisatie hebben wij de opleiding voor diamantgutachter gevolgd en met succes afgesloten en kunnen diamanten op kwaliteit beoordelen.

Onze liefde voor diamant, edelstenen en parels verklaart onze zeer brede sortering van sieraden waarin diamant parels en edelstenen zijn verwerkt.

Hieronder een opsomming op alfabetische volgorde om een tipje van de variaties te belichten:

Edelstenen van natuurlijke afkomst

Agaat, Amethist, Ametrine, Aquamarijn, Appelkoraal, Aventurijn,  Barnsteen, Bergkristal, Beryl, Bloedkoraal, Chalcedoon, Chryspphraas,  Citrien, Demantoiet,  Fluoriet, Granaat, Heliotroop, Ioliet, Jaspis,  Labradoriet, Lagensteen, Lapis-Lazuli, Maansteen, Morganiet, Onyx, Opaal, Parels, Peridoot, Phreniet, Pyriet, Robijn, Rookkwarts, Saffier, Smaragd, Sodaliet, Spinel, Tanzaniet,  Topaas, Toermalijn, Zirkoon. Zwart koraal.

Een veel gebruikte steen maar die kunstmatig gemaakt wordt en niet in de natuur voorkomt is Zirconia.

Zirconia is een fabrieksmatig geproduceerde diamantimitatie, die qua lichtspel veel op diamant lijkt, maar uiteindelijk veel zachter, en dus kwetsbaarder is waardoor na verloop van tijd de steen lelijk wordt. Doordat de steen geproduceerd wordt en de grondstoffen en het productieproces eenvoudig zijn kost zirconia dan ook nagenoeg niets en wordt het veel in bijou-sieraden gebruikt.