Diamantair

Het meest edele witte metaal … Platina

Platina is een van de weinige edelmetalen die gelegeerd wordt om het zachter en bewerkbaarder te krijgen. vandaar dat de aangeboden platinagehaltes van oudsher 950/000 zijn  95% platina en 5 % bijmetalen.

Platina is een wit edelmetaal en is een goed alternatief voor witgoud. (wit gemaakt geelgoud doordat er veel witte metalen in de bijzet zitten)

Omdat Platina zo sterk is wordt het vaak gebruikt voor hele ranke en delicate sieraden. Doordat het alliage veel hoger is dan bij goud en Platina een relatief hoge prijs had wordt meestal witgoud gebruikt.

Tegenwoordig wordt platina echter ook in lagere alliages aangeboden zoals 900/000 en 600/000 waardoor het een mooi alternatief biedt voor de almaar stijgende (wit)goudprijs.

In de natuur wordt platina als erts gevonden waarbij de naam Platina een verbinding is van 6 platina-achtige metalen.

Het metaal Platina, Palladium, Ruthenium, Osmium, Rhodium, Iridium

Met name platina en palladium worden als metaal gebruikt om sieraden te maken. Rhodium en Ruthenium worden gebruikt om te galvaniseren. Rhodium om bijvoorbeeld witgoud nog witter te maken of om te voorkomen dat zilveren sieraden zwart aanlopen. Ruthenium wordt gebruikt om gouden sieraden een zwarte laag te geven.